tiistai 25. kesäkuuta 2019

Suolaa saatana

Tämä on ihan paska juttu. Suola. Natriumkloridi. Sitä pitäisi syödä enintään viisi grammaa päivässä eli alle teelusikallinen. Sitä kuitenkin on joka paikassa ulkona syödessä ja kotona, ja sitä lisätään ruokaan niin, että yhdeksän kymmenestä suomalaisesta saa sitä liikaa (sanoo THL).

Miksi tää on huono juttu? Otetaas referaatti Sydänliiton sivuilta. Siinä on kuulkaas hyvät sivut, menkää lukemaan.

  • suola kohottaa verenpainetta. Jos sen jättäis kokonaan pois niin moni ihminen vois ehkä päästä eroon verenpainelääkkeistä. Eikö ois kiva
  • suola lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä vaikka verenpaine olisikin normaali
  • suola voi altistaa osteoporoosille lisätessään kalsiumin eritystä virtsaan
  • suola saattaa lisätä mahasyövän riskiä

Vaaka ei valehtele.

Kämmenellä se on tämän verran.

Tuossa on pari kuvaa viidestä grammasta suolaa. Nyt siellä joku miettii että "Näyttää aika isolta määrältä, en varmasti käytä noin paljoa." Kyllä varmaan käytätte.

Kun se saatanan suola on nimittäin piilossa.

Montako palaa leipää syöt päivässä? Minä syön yleensä neljä. Katselin kotoa löytyviä leipäpusseja niin niissä on yleensä 0,3 g suolaa yhdessä viipaleessa, eli neljästä kertyy jo 1,2 g suolaa.

Syötkö juustoa tahi makkaraa leivän päällä? Meillä kuluu juustoa. Ei saisi kulua, kun suolaa on ihan vitusti. Tuolla ylläolevassa Sydänliiton linkissä on laskettu, että kolme viipaletta juustoa sisältää keskimäärin 0,4 g ja kolme viipaletta kinkkua sisältää 0,6 g suolaa. Eli jos neljän leivän päälle laittaa kaikille viipaleen kinkkua niin saa jo 2 g suolaa. Ja entäs jos laittaa juustoa JA kinkkua. Laske ite mutta on aika paljon.

Mitäs muuta me syödään päivän aikana? Joku työssäkäyvä saattaa vetää valmisruokaa lounaalla. Nämä tiedot napattu foodie.fi-palvelusta.

  • Saarioinen jauhelihapitsa 200 g sisältää 2,4 g suolaa
  • Saarioinen poronkäristys 350 g sisältää 2,6 g suolaa
  • Atria Kunnon arki jauhelihapihvit muusilla 300 g sisältää 2,7 g suolaa
  • Atria metsästäjänpihvi sienikastikkeella 350 g sisältää 3,5 g suolaa
  • Hoviruoka kasvispiirakka 115 g sisältää 0,9 g suolaa
  • Rainbow kana kolmioleipä 150 g sisältää 1,5 g suolaa

Valmisruoissa on aika paljon. Ei hyvä. Neljä kinkkuleipää ja metsästäjänpihvi-ateria ja viidestä grammasta mentiin yli niin että heilahti.

Entäs jos tekee kotona ruokaa? Vaikka kanaa ja riisiä. Menee kauppaan ja ostaa broilerin hunajamarinoituja fileesuikaleita. Niistä tulee varmasti hyvää ja helposti.

Ä-ää, älä osta. Esimerkiksi Atria Perhetilan 300 g hunajamarinoitua kanaa sisältää 3,3 g suolaa. Valitse vaikka saman firman maustamaton kanafilee, siinä 300 g paketissa on vain 0,4 g suolaa, joka on siis sitä lihan luonnostaan sisältämää natriumia. Äläkä lisää suolaa. Tai jos lisäät, niin vain vähän, ja valitse Pan-suola.

Vähä-älyinen kissakin tietää, kumpi on parempi vaihtoehto.


Ei oo mitään syytä käyttää normisuolaa normiruoanlaitossa. Pan-suolassa on puolet vähemmän sitä haitallista natriumia ja siihen on lisätty ihan yhtä paljon jodia. Eihän se nyt ihan yhtä suolaiselta maistu mutta vitut siitä, siihen tottuu. Tupakoimattomuuteenkin tottuu vaikka alussa tuntuis vaikeelta.

Kissa on sitä mieltä että nyt on muuten aika kuvata kissaa. Kattokaa miten äly säkenöi sen katseesta.

Kasvisruoka ei muuten vältisti pelasta tässä asiassa. 300 g Jalotofun kylmäsavutofua sisältää huimat 3,6 g suolaa. Maustamattomassa versiossa (270 g) suolaa on noin 0,4 g, joka taitaa olla soijapavun luonnostaan sisältämää natriumia.


Aattelin tehdä kaurapala-kaurakermakastiketta, suolaa yhteensä 2,3 g.

Tein ja söin siitä puolet, oli hyvää.

Kun teet sitä kanaa ja riisiä, niin keitätkö riisisi kasvisliemikuution kanssa? Yksi kuutio puoleen litraan vettä, eikö niin? Oletko ikinä katsonut liemikuutiopaketin takaa ravintosisältöjä? Esimerkiksi meillä 500 ml valmista Rainbow-kasvislientä sisältää 3,75 g suolaa. Ohhoh. 

Keitä riisisi ilman liemikuutiota. Siihen tottuu nopeasti.

Täällä pelataan kuution neljäsosilla, jos pelataan.


Muita suuria suolan lähteitä suomalaisilla (noiden ylläkäsiteltyjen leivän,  juuston, leikkeleiden/makkaroiden ja pääruoan lisäksi) ovat mausteseokset ja runsassuolaiset herkut. Helpoimpana ratkaisuna tähän on ostaa vain suolattomia mausteseoksia, esim. suolaton sitruunapippuri, ja jättää sipsit, suolapähkinät ja suolatikut ynnä muut sellaiset kauppaan. 

Tuossa vikassa pitäisi itse petrata. Sipsit vaan on niin saatanan hyviä. Mutta onhan ne ihan turhaa paskaa.

Yhteenvetona: saat todennäköisesti liikaa suolaa, jos et mieti mitä syöt. Suolaa kun tuppaa tulemaan liikaa ihan normaaleilla ruokavalinnoillakin, kun sitä on piilotettu joka paikkaan.




P.S. Joo joo, ihmiset tarvitsee natriumia mutta tuo tarve ei ole syy syödä suolaa niinku nykymenon tapaan. Todettiin jo edellä että natriumia löytyy melkein ruoasta kuin ruoasta ihan luonnostaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti