lauantai 8. kesäkuuta 2019

Kulhot

Kulhoihin asetellut ruoat ovat tulleet muotiin pari-kolme vuotta sitten. Itsehän oon vitun myöhässä ja tajusin alkaa tehdä sellaisia vasta tänä vuonna, mutta eipä siinä mitään. Hyviä on silti.

Estetiikan riemuvoitto saatana.

Kulhojen idea on ymmärtääkseni siinä, että jokainen kootaan erikseen monipuolisista raaka-aineista. Mukana pitäisi olla 


  • jotain hiilihydraattia. Voi kokeilla ohraa, tummaa riisiä, tummaa pastaa, tattaria, hirssiä, kuskusta, kvinoaa, perunoita, bataattia.
  • jotain proteiinia, terveellistä proteiinia. Ei mitään pekonia saatana. Hyvää on tofu, pavut, kikherneet, linssit, soijatuotteet, sienet, härkis, nyhtökaura, kananmuna tai vaikka kala tai kana jos nyt pakko on eläintä syödä
  • jotain vihreää kasvista, vaikka paria erilaista. Salaattia, rucolaa, babypinaattia, lehtikaalia, ituja, yrttejä ja sen sellaista. Mitä tummempi vihreä niin sen parempi.
  • jotain värikästä kasvista. Näitä niin paljon kuin mahtuu. Hedelmät ja marjat myös tässä osastossa ja sellainen sateenkaarifiilis on hyvä. Paprikat, tomaatit, parsakaali, kesäkurpitsa, kurkku, munakoiso, punajuuri, porkkana, herne, maissi, kaali, ruusukaali, punakaali, fenkoli, retiisi, punasipuli (hyi), meloni, omena, verigreippi, nektariini, aprikoosi, viinirypäle, mustikka
  • jotain terveellistä öljyä. Avokado, öljyt, siemenet, pähkinät, tahini. Ei kuitenkaan valtavia määriä eikä kookosöljyä hyi saatana.
  • jotain muuta hyvää, jos haluaa ja kulhossa riittää tilaa. Leipäkuutiot, aurinkokuivatut tomaatit, hapankaali, halloumijuusto, feta, oliivit, jalapenot, tsatsiki


Voi olla kylmiä ja lämpimiä, raakoja ja kypsiä osia. Kokoaminen on kivaa, syöminen vielä kivempaa.

Ja tietysti sitä parempi mitä enemmän kasvista, hei haloo.

Tässä on yksi esimerkki, jolla ruokkii kaksi ihmistä.


Ylhäältäpäin otetut kuvat on aika rumia mut ainakin niistä näkee jotain.

Tofu-myskikurpitsakulho

Raaka-aineet


  • yksi pieni myskikurpitsa
  • 1/3 chiliä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • mustapippuria, noin 1 tl
  • rypsiöljyä ja seesamiöljyä
  • tofua, sellainen 180 g maustamaton valmiskuutiopaketti (koska tuli vastaan puoleen hintaan, mikä lottovoitto)
  • yksi omena
  • yksi avomaankurkkku
  • yksi tomaatti
  • kourallinen viinisuolaheinää
  • pari ruokalusikallista auringonkukansiemeniä
  • tuoretta minttua tai muuta yrttiä

Tee näin

Kuori ja kuutioi myskikurpitsa ja kypsennä se vähässä vedessä keittäen. Kurpitsan kypsyttyä kaada vesi pois ja laita kuumaan kattilaan pari ruokalusikallista rypsiöljyä, mustapippuri sekä pilkottu chili ja valkosipuli. Anna marinoitua muutama tunti.

Paista tofukuutioita pannulla rypsi-seesamiöljyseoksessa, että ne rapeutuvat. Samaan aikaan viipaloi omena, kurkku ja tomaatti ja huuhtele viinisuolaheinä.

Kokoa annos. Kulhon pohjalle puolet myskikurpitsasta marinointiliemineen (kylmänä, mutta saa lämmittääkin, ihan sama) ja reunoille puolikas omena, kurkku ja tomaatti sekä suolaheinää. Heitä keskelle puolet kuumasta tofusta ja päälle auringonkukansiemeniä ja minttua. Syö. Pese kätes ennen syöntiä kun tätä syödään osittain sormilla, kun omenaviipaleitten nappaaminen haarukkaan on ärsyttävää.

Oli hyvää, söisin uudelleenkin. Jos vaan joku tekis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti