sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Päällystetty leipä

Focaccia on italialainen päällystetty leipä, kuuluisa ja herkullinen, pehmeä, öliiviöljyinen ja suolainen. Tämä tässä on suomalainen päällystetty leipä, joka on hyvää vaikkei vittu olekaan sama asia. Pohjaan tulee vettä, hiivaa, jauhoja ja öljyä ja päälle laitetaan niitä asioita, mitä sattuu milloinkin löytymään. 

Hyvännäköistä, ainakin leipojan mielestä. En teistä muista tiedä.


Päällystetty leipä



Raaka-aineet


  • puolisen litraa lämmintä vettä. Ei tarvii mitata tarkasti, hiiva kyllä toimii isommallekin nestemäärälle
  • yksi pussi kuivahiivaa. Käytän aina kuivaa kun se säilyy ikuisesti. Saa käyttää tuorettakin mutta saat itse keksiä määrän
  • jauhoja. Vehnää ja muita
  • öljyä, rypsi kelpaa ihan hyvin
  • päällisiä

Tee suunnilleen näin

Lämmitä vettä haluamallasi tavalla ja testaa lämpötila vaikka sormella. Pitää olla selvästi kättä lämpimämpää mutta ei kuumaa. Kantsii tietysti pestä kädet mutta jos se jäi tekemättä niin ei ole maailmanloppu, tää menee vielä kahteensataan asteeseen uuniin ja siellä kuolisit sinäkin. 

Tässä leivässä oli vettä noin seitsemän desiä ja silti laitoin vain yhden hiivapussin. Sekoitin hiivan suoraan veteen, vaikka kuivahiiva käsketään aina sekoittamaan jauhoihin. Hyvin on aina toiminut niinkin eli oikeasti sillä ei ole vitunkaan väliä. Käsketään aina myös lisäämään sokeria/hunajaa/siirappia mutta ei kuule tarvii niitäkään, heräilevä hiiva ottaa tarvitsemansa sokerin jauhoista. Suolaakaan ei muuten tähän laiteta, huomasitte varmaan. 

Hiiva ottaa lämpimän kylvyn kuinka ihanaa.

Lisätään jauhot. Tähän leipään tuli vain noin kaksi desiä vehnäjauhoja, koska ne olivatkin niin lopussa, mutta laita mieluummin enemmän. Vajetta paikkaamaan tuli 5,5 dl sämpyläjauhoja, joissa toki oli vehnää ja vehnälesettä, 1,5 dl ruisjauhoja ja 3,5 dl kaurahiutaleita. Jauhot saa sekoittaa veteen lastalla, ei tarvitse liata käsiä. Sekoitellaan/vaivataan vaan tarpeeksi pitkään, että jotain sitkoa saa muodostumaan. Lopuksi lisätään puoli desiä öljyä ja murjotaan taikinaa niin, että siitä muodostuu kulhon reunoista irtoava pallo.

Rautalankamalli kuvina: hiivaveteen laitetaan jauhoja.

Tämä näyttää ihan hyvältä...

...eli voidaan lisätä öljy.

Lopputuloksen pitäisi olla suunnilleen tällainen pallonen.

Jaetaan pallo kahtia ja taputellaan jauhojen avulla pellille kahdeksi pyöreähköksi leiväksi. Kohotetaan liinan alla, nämä kohosivat noin puoli tuntia.

Kohoamisen aikana valmistellaan leivän päälliset. Tällä kertaa löytyi minitomaatteja, kesäkurpitsaa ja parsakaalia, joiden alle pirskoteltiin valkosipuli-mustapippuriöljyä. Juustoraaste olisi ollut hyvästä, mutta juusto oli vittu loppu.

Näillä mentiin, täytteet kahdelle leipäselle.

Muita hyviä päällisiä ovat muuten aurinkokuivatut tomaatit, eriväriset paprikat, kikherneet, isot valkoiset pavut, jalapenot ja feta. Ja kai myös oliivit ja sienet ja sipulit, jos niistä tykkäät.

Painele täytteet leivälle ja paista  200-225 °C 15-20 min.

Ennen uunia.

Uunin jälkeen. Tästä muuten taitaa nähdä, että vehnäjauhoja oli turhan vähän: leipä on tummaa ja paistamisen aikana siihen tuli murtumia. Onpahan saatana terveellistä.

Syö. Leivän kanssa kannattaa tarjota jotain paputahnaa, niin tulee vähän ravikkaampi kokonaisuus.

Ei paha, ei pahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti