keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Shaksuka

Shakshuka on tomaatti-kananmunapannu Lähi-idästä. Meillä syödään sitä säännöllisen epäsäännöllisesti, sisältöä vaihdellen. Tähän ruokaan tarvitaan jotain tomaattihommaa ja munia ja kaikki muu on kai vähän niinku vapaavalintaista. Papuja tai linssejä, kasviksia ja mausteita. Sattumia ja mausteita saa olla ihan reilusti, tää ei oo mitään ketsuppia. 

Ruma kuva mutta ota ite parempi.


Tällä kertaa mukana oli suunnilleen tuon allaolevan kuvan mukaiset ainekset. Satsilla ruokkii pari normaalia ihmistä.


Kesäkurpitsaa ois saanut olla puolet enemmän. Persilja oli jo vähän kellastunutta mutta ei tunnu missään, hyvää oli.




Shakshuka

Näitä vois laittaa


  • 500 g paseerattua tomaattia. Murska olis hyvä ja kokonaiset tölkki- tai tuoretomaatit kai vielä parempia. Mutta kaapissa oli paseerattua eli sillä mentiin
  • Yksi tölkki kypsiä papuja/kikherneitä/linssejä. Tuossa tölkissä oli 250 g papuja (punaisia kidneypapuja, voipapuja, valkoisia papuja ja kikherneitä sekoituksena)
  • paprika, suippoversio, nuhjaantunut ja ruttuinen. Tähän ruokaan ei tarvii minkään olla priimaa
  • kesäkurpitsaa. Laita mielellään vaikka kokonainen pieni kesäkurpitsa, nyt oli 1/3 
  • pakastepinaattia. Viisi kuutiota
  • kananmunia. Yksi tai kaksi per syöjä
  • neljä valkosipulinkynttä. Koska valkosipuli on helvetin hyvää. Useimmat ohjeet taitaa sanoa että yksi kynsi riittää mutta en usko
  • chiliä. Nyt meni puolikas tuoretta chiliä siemenineen eikä ollut liian tulista
  • mausteita: kuivina tähän meni juustokuminaa, savupaprikaa, paprikaa, timjamia ja mustapippuria. Vaikka 1 tl kaikkia. Tuoreena päälle persiljaa ja minttua tai jotain muuta vapaavalintaista vihreää, mitä enemmän niin sitä parempi
  • öljyä paistamiseen. Ei voita, ei margariinia. Öljyä


Jos sipuli on mielestäsi syömäkelpoinen raaka-aine niin iske sekaan sellainen ja koristele ruohosipulilla. Hyi saatana.

Päälle voi muuten laittaa fetajuustoa, se on ihan hyvää

Laitoinko suolaa? No en. Äläkä laita sinäkään, ainakaan jos käytät sitä fetaa. Myös pavut on usein suolaliemesssä ja tomaattimurskassa voi olla suolaa.


Näin vois tehdä

Pilko valkosipuli, chili yms. kasvikset. Saat itse valita koon ja muodon. Sormenpään kokoiset palat ok kesäkurpitsassa ja paprikassa.

Paistinpannulle loraus öljyä, kuumenna, lisää kasvikset. Kuullota hetki mutta vahdi, ettei valkosipuli pala. Huuhtele tölkkipavut ja kumoa sekaan, lisää myös kuivamausteet. Kuullota toinen hetki ja kaada tomaattipurkin sisältö perään.

Kuumenna, liemi poreilee ja sotkee koko hellan. Laita pinaattikuutiot sekaan sulamaan. Lisää kananmunat, kun pinaatti on sula ja kastike vähän keittynyt kokoon: tee pinnalle kolot jokaiselle munalle ja anna kypsyä. Huom. tässä auttaa jos käytetyllä paistinpannulla sattuu olemaan kansi. Muuten kypsymistä saa odotella aika pitkään ja ärsyttää kun on nälkä.

Kananmunien hyydyttyä saksi vihreät hörselöt pannun pinnalle ja tarjoile. Syö lusikalla.

Vielä ekaakin huonompi kuva.


Ei ole mikään gourmee-ruoka mutta on hyvää ja helppoa! Tai kai sen saa jotenkin pilallekin menemään mut aika vitun epätodennäköistä on se. Kannattaa kokeilla.


Loppuun kuva valkosipulista se on jumalten ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti