perjantai 24. toukokuuta 2019

Voileipäkakku

Voileipäkakut ovat ällöttäviä. Ne on kyllästetty majoneesilla ja tuorejuustolla ja sulatejuustolla, sisällä on kinkkua ja paprikaa tai lohta ja kurkkusalaattia tai fetaa ja punasipulia ja herratiesmitämuuta. Voi olla hyviäkin raaka-aineita, mutta majoneesi-tuorejuusto-sulatejuustopaljous pilaa kaiken. Mutta toisaalta mitäpä ruokaa nuo ei pilaisi.

Voileipäkakkujen ainoa hyvä puoli on koristelu: ihmiset saavat ne näyttämään hyviltä ja sitä katkerammalta tuntuu, kun maku saa voimaan pahoin.

No, kokeilin sitten kuitenkin itse tehdä voileipäkakkua. Parempaa oli. Ainakin kolme tähteä viidestä, saatan tehdä uudelleen.

Muista: seuraavan kerran kun tekee jotain potentiaalisesti nätin näköistä niin voisko vittu kuvatakin sen nätisti eikä vaan räpsäistä vinoa kuvaa just ennen syömistä.



Voileipäkakku



Error error reseptiä ei ole olemassa kun tein fiilispohjalta enkä ottanut oikein mitään tietoja talteen. No mut reseptit on vaan kahlitsevia paree tehdä mitä ite tahtoo.

Kakku koottiin Tokmannin Priima-moniviljapaahtoleivästä, joka sattui olemaan tarjouksessa viimeisen käyttöpäivän uhkaavan lähestymisen vuoksi. Saa käyttää jotain hienompaa ja parempaa, jos oikein fiiniin juhlaan tekee. Kakusta tulee kuulemma parempi myös sillä tavalla, että leikkaa paahtoleivistä kovan reunan pois. Mitäs paskaa tämä on, en varmasti leikkaa.

Täytteitä tein kaksi erilaista, kikhernetahnan ja tsatsikin, ensimmäistä oli kaksinkertainen määrä jälkimmäiseen verrattuna.

Täyte 1. 

230 g kypsiä kikherneitä (pahvitetra) + viisi uunipaahdettua tomaattia + 3/4 paprikaa pieninä kuutioina + 2 valkosipulinkynttä + 1/2 tuoretta chiliä siemenineen + kuivamausteina timjami, mustapippuri, paprika, savupaprika ja chili (joo, lisäsin tätäkin). 

Öljyä olisi ehkä kaivannut mutta unohtui, suolaa ei koska herneet oli jo suolaliemessä lilluneita. Jos itse tehtyjen tomaattien sijaan käytät valmiita aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä niin ne ratkaisee tuonkin asian eikä tarvii yöllä herätä ja miettiä että saatana se öljy jäi.

Tee kikherneistä, tomaateista ja mausteista sileä tahna valitsemallasi työkalulla. Suositellaan sauvasekoitinta tai tehosekoitinta mutta kokeile kuule vaikka perunasurvimella. Sekoita mukaan paprikakuutiot.

Täyte 2. 

noin 2,5 dl paksua maustamatonta jogurttia + pari desiä raastettua ja siivilässä valutettua kurkkua + yksi valkosipulinkynsi + mustapippuria + jonkun verran tuoretta tai kuivattua minttua

Sekoita aineet yhteen, pitäisi olla hyvää ja raikasta. Helpoimmalla pääsee jos käyttää turkkilaista jogurttia mutta meilläpä sitä ei ollut, eli valutin normitölkkijogurttia kahvisuodatinpussissa muutaman tunnin. Hyvä lopputulos silläkin tavalla.

Kokoa kakku, kun täytteet on saatu hyvänmakuisiksi. Jotkut tekee tän suoraan ns. oikein päin tarjoilualustalle, minä kokosin ylösalaisin leipävuokaan. Ei ole mitään rakettitiedettä mutta tässä silti rautalankamalliohjeet kun joukossa on aina joku joka ei älyä.

    • vuoraa vuoka kelmulla
    • pohjalle leipäkerros
    • ykköstäytettä
    • taas leipäkerros
    • kakkostäytettä
    • uusi leipäkerros
    • ykköstäytettä
    • viimeinen leipäkerros

Peitä kelmulla ja laita koko komeus jääkaappiin muutamaksi tunniksi tahi koko yöksi. Päälle kannattaa laittaa joku paino, että leipä ja täyteet oikein litistyvät.

Koristele vasta vähän ennen syöntiä ja aloita sillä, että kumoat kakun pois leipävuoasta ja rukoilet, että se pysyy muodossaan. Koska jos ei pysy niin paska homma, vieraat on jo kutsuttu ja niille on luvattu voileipäkakkua.

Kannattaa muuten kutsua vieras, joka ei pidä voileipäkakusta ja olisi siis helpottunut, jos tekele epäonnistuisi ja joisitte vain kahvia. Niin minä tein. Vieraan epäonneksi tämä pysyi koossa ja hän joutui syömään sitä. 


Hyvin pysyy muodossaan, kun on tarpeeksi jämäkät täytteet.

Tämän kakun päällystahnassa on 120 g maustamatonta tuorejuustoa, 50 g fetaa ja vähän yli desi jogurttia sekä kaksi pientä valkosipulinkynttä. Ainemäärät suuntaa antavia: tavoitteena oli tahna, joka levittyy mukavasti muttei valu. Reunoja ei kannata koristella koska sitten kakusta tulee ällöttävä kun valkoista mönjää on liikaa hyi helvetti. 

Laita päälle jotain omasta mielestäsi nättiä kasvista.

Viimeisiä viedään.

Loppuun hauska tarina. 

Vieras jäi hetkeksi yksin istumaan pöydän ääreen, kun keitin kahvia tai jotain. Kakku oli jo pöydällä ja myös toinen kissa oli pöydällä, kun se tykkää viettää aikaa ihmisten kanssa ja vierasta ei haitannut. Kissa tykkää myös syödä salaattia ja se tietenkin huomasi tilaisuutensa tulleen, nappasi kakun päältä isoimman viinisuolaheinän ja hotki sen siinä pöydällä. Onhan se vittu mukavaa kun tarjoilut kelpaavat kaikille osallistujille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti