tiistai 21. toukokuuta 2019

Tomaattitahna

Jos kaupassa tulee vastaan alevihanneksia tai -hedelmiä niin niitähän ei voi sinne jättää. Kaikki mukaan mitä vaan kuvittelee voivansa syödä tai voivansa syöttää kärsivälle puolisolle (paitsi sipuli hyi saatana, sitä ei tähän kämppään tule). Alevihanneshuumassa saattaa sitten päätyä tilanteeseen, että kas meillä on pari kiloa ei-ihan-priimoja tomaatteja, jotka salaatissa tai leivän päällä ovat ihan mitäänsanomattomia. 

Mutta ei hätää! Niistä saa parempia paahtamalla (niinkuin kaikista muistakin asioista, kuulemma jopa sipulista, en oo kokeillut).

Eli puolita tomaatit ja pistä ne uuniin. Ei tarvii laittaa öljyä eikä mausteita mutta en kiellä jos haluut olla tuhlaavainen. Nämä olivat parissasadassa asteessa noin 35 min ja sitten vielä jälkilämmöllä uunin kylmenemiseen asti (eli toisin sanoen laitoin uunin kiinni ja unohdin ne sinne ja löysin uudelleen kolmen tunnin päästä).

Mitäs helvettiä niistä paahdetuista tomaateista sitten voi tehdä? No vaikka mitä, mutta tuossa alla ois yks hyvä ehdotus.

Tältä ne näytti paahtamisen jälkeen. Nestettä on ihan reilusti, kun ei niitä nyt yritettykään kuivata. Jos haluut kuivata niin lue kuule ihan muita ohjeita.



Tomaattitahna


Tunnustan jo tässä vaiheessa, että kaikki määrät on vähän sinne päin arvattuja eli vittu minä mitään mitannut.  

Aineet

  • 7-8 paahdettua tomaattia
  • noin 300 g isoja valkoisia papuja eli puolitoista pahvitetraa, jos käytät valmiiksi keitettyjä
  • yksi iso valkosipulinkynsi
  • puolisen desiä rypsiöljyä
  • 1/2-1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2-1 tl mustapippurirouhetta
  • 1/4 tl pan-suolaa


Tee tälleen

Kuumennna öljy paistinpannulla ja kuullota pilkottu valkosipuli siinä. Pistä loppuvaiheessa sekaan timjami ja mustapippuri siinä toivossa, että se antaisi jotain lisäarvoa. Kuvittele tehneesi erinomainen mausteöljy.

Tai jätä tuo eka osa tekemättä ja annostele vaan kaikki aineet johonki astiaan, missä voit ajaa ne sauvasekoittimella sileäksi. Ta-daa. Valkosipuli saattaa maistua raakana himpun verran vahvemmalta mut ei haittaa koska se on niin hyvää. Laita pieni kynsi jos epäilyttää.

Anna makujen tasoittua, ei maistu heti miltään mut viiden tunnin päästä jo vitun jees. 

Jos muuten käytät suolaliemessä lilluneita tölkkipapuja niin et vältisti tarvii tuota suolaa.


Valkosipuli siellä paistuu hengiltä ja kirkuu.

Tomaatit ja pavut odottaa muussausta. Onpa taas niin nätti kuva ettei mitään rajaa. 

Tein nyt silleen, että ensin sekoitin kaikki muut aineet ja annostelin suolan vasta jälkeenpäin. Saa sen laittaa mukaan aiemminkin. Ja suolaahan sit aina annostellaan tälleen tai sitten kämmenen kautta, että näkee paljonko sitä menee. Ei saa laittaa suoraan suolapurkista ruokaan, siinä lorahtaa tonnikaupalla.

Seuraavan aamun aamupalalla tomaattitahnaa leivän päällä (plus kurkkua, säälittävän pieniä salaatinlehtiä ja kikhernepyöryköitä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti